søndag 27. november 2011

Analyse av musikkvideo

Above Symmetry - Traces Inside



Analyse av musikkvideo
Sang: Traces Inside
Artist/band: Above Symmetry
Album: Ripples
Sjanger: Progressiv Metal
Målgruppe: Unge rockere og metallikere. Jeg mener også det er for unge voksne, eller eldre ungdommer, siden jeg kjenner bare folk i slike aldre som liker Metal.


Sangteksten handler om sorg og sinne. Det står ofte: ”How could you make us suffer?” og ” I’m still bleeding, and I am shattered.”Men det står også: ”I’m burning inside, but I don’t blame you for the pain. Sangen handler om en person(Atle) som har mistet noen. Han har kjent mye smerte og skyldte på han andre for all smerten han ga han. Nå inser Atle at det ikke er han andre sin skyld at han har fått all smerten, men Atle sin egen skyld. Derfor sier han ” I don’t blame you for the pain”.

I musikkvideoen synger vokalisten Atle Pedersen, mens de andre spiller instrumentene. Dette gir et bilde på framførelse.

Det begynner med at kameraet står i førsteperson, delvis du er kameraet. Deretter går ”man” in og står ved bandet, som står samlet rund en kiste med blomster sammen med en prest. De har et alvorlig og trist utrykk i ansiktet.

Like etter starter sangen direkte med at dørene åpnes og Atle rocker med hodet og håret. Deretter starter han med å synge med den tøffe stemmen. Det er ikke noen spesielt sammenheng med fremførelsen, så det er en enhetlig handlingskurve for det meste, men videoen har også noen små klipp som jeg tolker som fortellende klipp eller fragmentariske klipp.

Til slutten kan man se at presten lukker igjen salmeboken og de bærer ut gravkisten. Dette er en av de fragmentariske handlingene. Etter jeg så dette tenkte jeg at sangen handler om en begavelse. Sangen og framførelsen har en parallellhandling med en begravelse. Kanskje de mistet en kjær og synger om hvor mye de.

Sammenhengen mellom tekst og bilder i musikkvideoen er delvis klar. Atle viser den sinte stemningen han hadde i musikkvideoen. Kanskje det også er pga. melodien og tonene er slikt?
Videoen viser også utvidelse av handligen. Altså tar delvis opp det teksten sier.

Det er mye godt bruk av filmatiske virkemidler som kameravinkler, bildeutsnitt og klipping i videoen. De viser ofte nærbilde av gitaristens plukking, og trommeslagerens slåing, samtidig som de viser et helbilde av fremførelsen. Det er mye skifting fram og tilbake av kameraet, og forandring av kameravinkelen, som gir en ekstra tøff stemning av musikkvideoen. Jeg syntes også klippingen er ”offbeat”, d.v.s at den ikke passer med takten.

I videoen møter vi bandet above symmetry, tidligere kalt aspera, som fremfører. Det er på disse fem personene fokusen er på. Miljøet som dannes vil jeg kalle et stemningsfullt rocket miljø. Det er inne i noen rom, så miljøet er litt vanskelig å tolke. Sammenhengen mellom tekst, miljø og musikk vil jeg si fungerer greit. Det er ikke noen spesiell bra produsksjon av dette punktet. Kanskje det er pga. det er et lite kjent norskt band, så penpengebeløpet til prudksjonen ikke var så stor?

I musikkvideoen traces inside så lokkes du til å fortsette å se, pga. de svarte stilige klærne de brukes, samt den rocka stemmen til Atle Pedersen. Bildene spiller også en liten rolle ved at de skifter fram og tilbake, over den flinke gitaristen og atle sin ”hårrocking” . Det gir også en liten varm stemning i deg, ved rødaktige bildene, som blir redigert inn på data. Rød representerer varme, samt makt og sinne

Noen tror metal og rock bærer på folk som tror på djevelen, satanister, samt folk som piner seg selv, som kutting, eller ved emo folk, men dette er overhodet ikke sant. Atle sin aggressivitet, de mørke klærne og tatoveringene kan skape et enslig førsteinntrykk, noe som jeg tror de mente å vise. Personlig tror jeg dette ikke er sant, av å se hvordan atle oppførte seg på ”Skal vi danse?” og på ”X-faktor”.
Musikkvideoen er godt samkjørt, og sammenhengen mellom tekst og bilde fungerer bra. Jeg tror de når målgruppen, gjennom de høye og lyse tonene og den raske tempoen, som de fleste unge folk liker. Det er jo langt unna Willie Nelson sin sang, ”On The Road Again”.
Jeg syns musikkvideoen og selvfølgelig bandet burde bli mer kjent, og oppfordrer alle til å høre på mer metal og rock, siden der synger de med ekte stemme, og spiller med virkelige instrumenter i forhold til dagens RnB og pop.


onsdag 9. november 2011

Reklame er mer enn du aner

Kondomeriet


Førsteinntrykket man får er de sterke fargene. Blikket fanges rask av munnen som spiser jordbæret. Man ser raskt at det er en vakker kvinne som står der. Man nærleser teksten fort ved at det er en stor hvit tekst. Til slutt legger man til merke av kondomeriet.

Kondomeriet reklamerer tydelig for noe som er godt. De har målrettet det spesifikt for de litt yngre mennesker. Forhåpentlig hvis over 16 år. Målrettingen er trolig mot de yngre voksne på grunn av den unge damen som fanger bildet.

Øynene fester seg først på munnen som tar bit av jordbæret. Deretter legger man merke til tungen som kommer i kontakt med bæret. Blikket vil deretter falle ned på de store og blikkfangende hvite bokstaver som tydelig viser; en smak av sommer.

Bildet er i sterke, lyse og bevisste farger.
Den hvite teksten kan symboliserer uskyldighet og renhet, samtidig som rødt symboliserer kjærlighet og makt. Engelen oppe i høyre hjørne er bevisst plassert for å ikke ta for mye oppmerksomhet, men likevel ikke bli i skjul. Engelen ser ut som Cupid, eller Amor som han også er kalt, og det ser ut som om han skyter en av pilene hans, amors piler. Fortellingen sier at den som blir truffet av Amors piler blir forelsket i den første han eller hun ser.

Layouten er veldig smart. Bilderedigereren har tatt bevisste valg, ved å velge den velkjente røde bakgrunnen, som farge. Rød er også fargen til kondomeriet. Den hvite teksten er også i stor kontrast til det røde, som gjør teksten lettlest. Teksten er også informativ, ved at den forteller fakta.

Teksten i reklamen er tydelig lettlest. Jeg mener dette er pga. de store hvite bokstavene. Ordene er ikke sammensatt av to ord, og med fire ord så blir teksten veldig lettlest. Det blir også brukt velkjente ord som, smak og sommer.

Jeg tror reklamen sender et budskap om sex. Kondomeriet, viser kanskje at noen av tingene de selger kan smake sommerlig og friskt. Kanskje de har lansert noe med ny smak?

Reklamen er tydelig kommersiell, og fanger blikket raskt ved de sterke fargene. Selv om det ikke virker som reklamen er så veldig gjennomtenkt, så mener jeg at den er det. Virkemidlene er brukt bevisst, og reklamen er lagd med kunnskaper mellom tekst og bilde. Det er en veldig interessant reklame, men en smart ordbruk.